
Arabuluculuk
Lexius Legal Avukatlık Ofisi, iÅŸ hukuku, ticaret hukuku, tüketici hukuku, aile hukukunu ilgilendiren konuların maddi taleplerine iliÅŸkin kısmı, tarafların tazminat ve alacak talepleri, milletlerarası uyuÅŸmazlıklar ile ilgili ve bunlarla sınırlı kalmamak üzere uyuÅŸmazlığın taraflarını ortak bir noktada buluÅŸturarak özel ve tüzel kiÅŸiler arasındaki uyuÅŸmazlığı birbirlerinin menfaatleri doÄŸrultusunda en hızlı ÅŸekilde çözmek için arabuluculuk hizmeti verilmektedir. Bu kapsamda arabuluculuk nedir ve süreç nasıl iÅŸlemektedir? Hangi davalarda arabuluculuk zorunludur ? Her aÅŸamada arabuluculuk yoluna baÅŸvurulabilinir mi? ArabuluculuÄŸun avantajları nelerdir? sorularının yanıtlarını aÅŸağıda bulabilirsiniz.
​
Arabuluculuk Nedir?
​
Arabuluculuk, uyuÅŸmazlık çözüm yöntemleri içinde en yaygın olarak bilinen ve uygulanan uyuÅŸmazlık çözüm yöntemidir. 6325 sayılı Hukuk UyuÅŸmazlıklarında Arabuluculuk Kanununa göre de arabuluculuk, sistematik teknikler uygulayarak, görüÅŸmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini saÄŸlamak için aralarında iletiÅŸim sürecinin kurulmasını gerçekleÅŸtiren, tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması hâlinde çözüm önerisi de getirebilen, uzmanlık eÄŸitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kiÅŸinin katılımıyla ve ihtiyarî olarak yürütülen uyuÅŸmazlık çözüm yöntemidir.
​
Arabulucu Kimdir ?
​
Arabulucu, sistematik teknikler uygulayarak, görüÅŸmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getirerek onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini ve aralarında iletiÅŸim sürecinin kurulmasını saÄŸlamaya çalışan tarafsız üçüncü kiÅŸidir.
​
Arabulucuya Ne Zaman Gidilmektedir?
​
Karşı tarafla aranızda uyuÅŸmazlık çıktıktan ve fakat mahkeme veya tahkime baÅŸvurmadan önce arabulucuya gidilebileceÄŸi gibi mahkemeye dava açtıktan sonra da arabulucuya gidilebilinir. Bununla beraber bazı dava türleri yönünden arabuluculuk zorunlu hale getirilmiÅŸtir. Buna göre 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu 25/10/2017 tarihli ve 30221 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır. Bu Kanun ile bireysel veya toplu iÅŸ sözleÅŸmesine dayanan iÅŸçi ve iÅŸveren alacağı ve tazminatı ile iÅŸe iade taleplerinde dava açmadan önce arabulucuya baÅŸvurulmuÅŸ olması, 1/1/2018 tarihi itibariyle, dava ÅŸartı haline getirilmiÅŸtir.
​
Yine 19.12.2018 tarihli ve 30630 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak 01.01.2019 tarihinde yürürlüÄŸe giren, 7155 sayılı Abonelik SözleÅŸmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İliÅŸkin Takibin BaÅŸlatılması Usulü hakkında Kanunun 20. maddesi ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na eklenen 5/A maddesi ile ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya baÅŸvurulmuÅŸ olması dava ÅŸartı haline getirilmiÅŸtir.
​
Son olarak 7251 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanuna 73/A maddesi olarak eklenen hüküm ile tüketici mahkemelerine açılacak olan tüketici uyuÅŸmazlıklarına iliÅŸkin davalarda arabuluculuÄŸu dava ÅŸartı haline getirilmiÅŸtir.
​
Dava ÅŸartı olarak arabuluculukta, arabuluculuÄŸa baÅŸvurmadan dava açılması ve bu eksikliÄŸin tamamlanmaması halinde mahkeme davayı usulden reddedecektir. Zorunlu arabuluculuk baÅŸvuruları adliyelerde bulunan arabuluculuk bürosuna baÅŸvurulur ve arabulucu, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarındaki görevli personel tarafından sicile kayıtlı arabulucular listesinden atanacaktır. Ancak tarafların listede yer alan herhangi bir arabulucu üzerinde anlaÅŸmaları halinde bu arabulucu görevlendirilecektir.
​
Tüm Davalar İçin Arabuluculuk Yoluna BaÅŸvurabilir mi?
​
Kamu düzenini ilgilendirmeyen ve cebri icraya elveriÅŸli konularda taraflar serbest iradeleriyle arabuluculuk yoluna baÅŸvurabilirler. Bununla birlikte örneÄŸin ceza davalarında, nüfus kaydına iliÅŸkin davalarda veya çocukların velayetine iliÅŸkin davalarda arabuluculuk mümkün deÄŸildir. Bunun dışındaki yabancı unsur içeren de dahil olmak üzere hukuk uyuÅŸmazlıklarında arabuluculuk yoluna baÅŸvurulabilmektedir.
​
Arabulucuya baÅŸvuru yapmakla dava hakkından vazgeçmiÅŸ olur musunuz?
Taraflar arabulucuya baÅŸvurmak, süreci devam ettirmek, sonuçlandırmak ve bu süreçten vazgeçmek konusunda tamamen serbesttir. Tarafların kendi istekleri ile baÅŸlattıkları bu süreci yine kendi istekleriyle sona erdirip mahkemeye baÅŸvuru hakları bulunmaktadır. Yani dava hakkından vazgeçmiÅŸ sayılmazsınız.
​
Arabuluculuk Sürecinin Sonundaki AnlaÅŸma BaÄŸlayıcı Mıdır?
Taraflar arabuluculuk sürecinin sonunda bir anlaÅŸmaya varırlarsa bu anlaÅŸmayı mahkemeye ibraz edip, icra edilebilirliÄŸine iliÅŸkin bir ÅŸerh verilmesini talep edebilirler. Bu ÅŸerhi içeren anlaÅŸma, ilâm niteliÄŸinde belge sayılacaktır.
UyuÅŸmazlık konusu aile hukukuna iliÅŸkin ise bu iÅŸlemler aynı usulle belirlenecek aile mahkemesince ve duruÅŸmalı olarak yapılacaktır. EÄŸer, davanın görülmesi sırasında arabuluculuÄŸa gidilmiÅŸ ise, yukarıdaki iÅŸ ve iÅŸlemler davaya bakan mahkemece yerine getirilir.
​
Ayrıca unutulmamalıdır ki HUAK'ta yapılan deÄŸiÅŸiklikle taraflar ve avukatları ile arabulucunun birlikte imzaladıkları anlaÅŸma belgesinin, icra edilebilirlik ÅŸerhi aranmaksızın ilam niteliÄŸinde belge olduÄŸu düzenlenmiÅŸ, böylelikle mahkemeye baÅŸvurmadan da anlaÅŸma belgesinin ilam niteliÄŸinde belge haline getirilmesi saÄŸlanmıştır.
​
Arabuluculuk Sürecinin Avantajları Nelerdir?
-
Dava boyunca yapmak zorunda kalacağınız tüm masraflardan (posta gideri, bilirkiÅŸi, keÅŸif vb. masraflar, yol giderleriniz gibi) ve yargılama nedeniyle diÄŸer iÅŸlerinizden kısıtlayıp, adliyeye ayırmak zorunda kalacağınız zamandan tasarruf etmiÅŸ olunur.
-
Mahkemeye göre daha kısa sürer.
-
Sonuç, tarafların kontrolündedir.
-
Geleceğe bakılır, mevcut hukuki durumun değil, menfaatin korunması esastır.
-
Güvenirlik ve gizlilik önemlidir; taraflar mahkeme önünde konuÅŸamayacaklarını burada rahatlıkla konuÅŸabilirler.
-
Psikolojik ve sosyolojik riski azdır; daha az yeni sorun doğurur.
-
Tarafların anlaÅŸtıkları yöntem ve çözüm tarzı esastır, esnektir.
-
AnlaÅŸmayla çözülür; iki tarafta kazanır, tarafların sosyal ve ekonomik iliÅŸkileri devam eder.
